Om Ulv

Ulven er det største medlemmet i hundefamilien, og stamfaren til våre hunder. De er flokkdyr, og lever sammen i familiegrupper. Det er mange myter om ulven. På denne siden kan du finne ut hva som er fleip og hva som er fakta!

ULVEFAKTA

LatinCanis lupus
FamilieHundedyr
Lengde: 100 - 150 cm
Vekt: 20 - 55 kg
Parringstid: Februar
Antall unger: 1-8
Levetid: normalt 6 - 8 år 
 

Ulvespor

Ulvesporet er helt likt et stort hundespor. Å skille sporene fra hverandre bare på et avtrykk er dermed umulig.

 

HVORDAN LEVER ULVEN?

Ulven skiller seg fra de andre rovdyrene ved at de istedet for å leve alene, trives best sammen i en flokk. Flokken er ganske enkelt en familie, bestående av mor, far og barn. Som i våre familier er mor, og far sjefene!

HVORDAN SER ULVEN UT?

Ulven har oftest en spraglete pels med både grått, brunt, hvitt og sort i ulik mengde. Enkelte ulver kan allikevel være helt brune, eller helt hvite uten at dette er noe spesielt. Det er som hos oss mennesker. Noen har brunt hår, mens andre har blondt hår. 

 

Ulven er egentlig ganske lik mange hunder. Faktisk kan det være veldig vanskelig å se forskjell. Det er jo ikke så rart siden hunden stammer fra ulven.

 

HVA SPISER ULVEN?

Ulven jakter på den maten det finnes mest av der den bor. Det betyr at her i Norge og Sverige er det elgen ulven jakter aller mest på. Der det er mye rådyr er dette også viktig mat for ulvene. Ulvene samarbeider i jakten for å ta de store byttedyrene. 

 

HVOR BOR ULVEN?

Ulver er svært tilpasningsdyktige og kan i prinsippet leve i alle naturtyper. I Norge holder den til i skogtraktene langs svenskegrensen, i Hedmark, Akershus og Østfold. Det er her politikerne på Stortinget har bestemt at den får leve i Norge. 

 

MYTER OM ULV

Ulven er kanskje det dyret som har flest myter knyttet til seg. Mange av forestillingene er av nyere dato, og noen av dem har til og med sitt opphav i forskningen! Da er det kanskje ikke så rart at mange lurer på hva som er fleip og hva som er fakta. På denne siden skal vi se nærmere på mytene rundt ulven! 

 

ER ULVEN FARLIG?

Mange tenker at det er skummelt å få ulv i nærheten av der de bor. Dette handler mye om at det er dyr man ikke kjenner så godt, i tillegg til at mange er redde for å ikke kunne drive med jakt og friluftsliv som før.  Men heldigvis trenger vi ikke være så bekymret. Ulven holder seg helst unna oss, og angrep på mennesker er svært uvanlig. 

Følg oss på sosiale medier:

Følg oss i sosiale medier:

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Kontakt oss

Fant du ikke det du lette etter? 

Da kan du kontakte oss på:

bjorn@rovviltsenteret.no

Eller på tlf: 41 31 27 24

© 2018 av Bjørn Henrik Stavdal Johansen. Created with Wix.com