Følg oss på sosiale medier:

Følg oss i sosiale medier:

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Kontakt oss

Fant du ikke det du lette etter? 

Da kan du kontakte oss på:

bjorn@rovviltsenteret.no

Eller på tlf: 41 31 27 24

© 2018 av Bjørn Henrik Stavdal Johansen. Created with Wix.com

Om kongeørn

Kongeørna er vår nest største rovfugl, og regnes blant de fem store rovviltartene i Norge. Her kan du lære alt som er verdt å vite om kongeørn!

 

ØRNEFAKTA

LatinAquila chrysaetos
Familie: Haukefamilien
Vingespenn: ca 2 meter
Vekt: 4 - 5 kg
Parringstid: Februar - Mai
Antall unger: 2
Levetid: 20 - 30 år

Maks fart: 150 km/t

Ørnesporet

Det er ikke så ofte at man finner ørnespor, siden den befinner seg mer tid i luften enn på bakken. Sporene er klassiske fuglespor, med merke etter de lange klørne. 

HVORDAN LEVER KONGEØRNA?

Kongeørnas liv kan minne litt om ulvenes liv. Som ulven lever nemlig kongørna sammen i parfohold som varer livet ut.

Ørneparet vil hekke hvert år, og få unger - så lenge det er nok mat å finne. Reiret bygges i fjellhyller eller kraftige furutrær. Reirene kan bli enorme og veie flere hundre kg! Ørnene har gjerne flere reir de bytter på å bruke fra år til år. 

I reiret vil hunnen legge to egg, men det er som regel bare en av kyllingene som vokser opp. Den yngste blir som oftest utkonkurrert av den eldste kyllingen. 

 

HVA SPISER KONGEØRNA?

Kongeørna jakter på mellomstore pattedyr og fugler. Hønsefugl, hare, rødrev og kadaver er viktigste mat. Men reinkalver og lam kan også spises av kongeørn.

 

Kongeørna jakter ved å sveve over himmelen og speide med de utrolig skarpe øynene. Når den oppdager byttet vil den stupe ned i høy hastighet og slå inn i byttet med klørne først. Kongeørna kan treffe byttet i en fart på 150 km/t! 

Det er klørne som er kongeørnas drapsvåpen. Nebbet er dens bestikk, og brukes bare til å spise med. Den krumme formen gjør nebbet effektivt til å dra løs kjøtt.

 

SYNDEBUKK OG SYNDER

Kongeørna vil gjerne spise åtsel etter dyr som er langt større enn det den vanligvis jakter på. Dermed får den også ofte skylden for å ha drept dyret, selv om dette ikke alltid er riktig. 

Det er allikevel slik at kongeørn kan jakte på og drepe både lam og reinkalver. 

For å avgjøre om det er kongeørn eller andre rovdyr som har drept dyret ørna sitter og spiser på, må man flå kadaveret og undersøke nærmere. Det sier seg selv at det ikke alltid er mulig å gjøre i tide.

 

HVOR BOR KONGEØRNA?

I Norge har vi kongeørn over det meste av landet, spesielt i nærheten av fjellet. Den kan også ha sine leveområder i  åpne skogområder.  Åpne områder er viktige for at kongeørna skal kunne jakte. Da trenger den både fri sikt til byttedyrene, og plass til å kunne stupe ned. 

Kongeørna trives godt i områder med mye klippeformasjoner, og gammelskog med store furutrær. Her vil kongeørna kunne bygge de store reirene sine. 

 

HVOR MANGE KONGEØRN HAR VI?

Vi har ikke like nøyaktige tall på antallet kongeørn i Norge, som hos de andre rovdyrene. 

I 2003 ble det beregnet at vi hadde et sted mellom 850 og  1200 ørnepar i Norge. Altså totalt rundt to tusen ørn mer eller mindre. 

Regjeringen bestemte i 2004 at vi skulle holde oss på det samme nivået som da.