Følg oss på sosiale medier:

Følg oss i sosiale medier:

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Kontakt oss

Fant du ikke det du lette etter? 

Da kan du kontakte oss på:

bjorn@rovviltsenteret.no

Eller på tlf: 41 31 27 24

© 2018 av Bjørn Henrik Stavdal Johansen. Created with Wix.com

Om Jerv

Vårt største mårdyr er en typisk åtseleter. Den er det minste av de fire store rovdyrne, men allikevel en tøffing! På disse sidene kan du lære alt om jerven!

 

JERVEFAKTA

LatinGulo gulo
Familie: Mårdyr
Lengde: Opptil 1 m lang.
Vekt: Varierer fra 8-25 kg
Parringstid: våren og sommeren
Antall unger: 1-4
Levetid: normalt 10-12 år
 

Jervesporet

Jerven har store poter i forhold til kroppstørrelsen. De store sporene har merke etter fem tær, og kan være med eller uten avtrykk av hælen. Jervesporene  er lik de fleste mårdyr - men størrelsen er langt større enn alle de andre. 

HVORDAN SER EN JERV UT?

Jerven er liten i størrelse sammenlignet med de andre store rovdyrene. Den veier vanligvis et sted mellom åtte og atten kg. Hannene er størst. 

Pelsen er mørkebrun, med en lysere linje langs siden og lyse tegninger på bryst og panne. Ørene er korte og øynene små. Jerven kan minne om en liten bjørn - men har en stor buskete hale som bjørnen ikke har. Jerven kan minne om en forvokst mår, noe som ikke er rart siden de er i slekt. 

Jerven har noen påfallende store labber. Disse hjelper jerven å holde seg flytende i løs snø, akkurat som truger!

På lang avstand er jerven lettest å kjenne igjen på de humpete bevegelsene når den springer. 

LÆR OM JERVENS LIV

 

HVORDAN LEVER JERVEN?

Jerven lever alene på store områder som den forsvarer mot fremmede jerver av samme kjønn. Jervetispene passer på ungene sine til de reiser hjemmefra 

 

HVA SPISER JERVEN?

Jerven er først og fremst en åtseleter. Altså et dyr som spiser rester etter allerede døde dyr. Kadaverene (de døde dyrene) kan godt være råttene uten at det gjør jerven noe. Reinsdyr er den viktigste maten for jerv, men jerven kan også drepe en hel del sau, noe som gjør den upopulær hos sauebønder. 

 

HVOR BOR JERVEN?

I dag lever jerven for det meste i fjellet fra Trøndelag og nordover.  De siste årene har den begynt å vende tilbake til skogtrakter sørover i Hedmark.

 

HVOR MANGE JERVER HAR VI?

I 2018 har det blitt registrert ca 308 jerver i Norge. Det har blitt litt færre jerver de siste årene, siden vi har tatt ut en del for å ikke miste så mange husdyr til dem. 

 

Hva har du lært om jerven?

Til høyre finner du en liten quiz, hvor du kan se hva du husker om jerven. Svaret på alle spørsmålene finner du på de ulike sidene om jerv. Lykke til!