Om gaupe

Gaupa er vårt eneste kattedyr, og er helt klart den dyktigste jegeren av de store rovdyrene.

Selv om den ofte er i nærheten av mennesker, er gaupa sjelden å få se. På denne siden kan du lære mer om gaupas hemmelighetsfulle liv. 

GAUPEFAKTA

LatinLynx lynx
Familie: Kattedyr
Lengde: 80 - 130 cm
Vekt: Varierer fra 8-25 kg
Parringstid: Februar - mars
Antall unger: 1-4
Levetid: 10 - 20 år
 

Gaupesporet

Gaupa setter store fotavtrykk med merke etter fire tær. Klørne er som regel ikke synlige, siden de er skjult i en hudfold inne i foten. Gaupa har store føtter i forhold til kroppstørrelsen slik at den flyter godt i snøen.

 

HVORDAN LEVER GAUPA?

Gaupa lever og jakter alene. Men noen ganger må gaupa møte andre gauper for å lage gaupeunger. Gaupemoren må også oppdra ungene. Gaupene må derfor forholde seg til andre gauper til tider. Allikevel regnes gaupa som solitær - altså et dyr som lever alene.

 

HVA SPISER GAUPA?

Gaupa er en dyktig jeger, og jakter på mye forskjellig. Hare, skogsfugl og rev kan være bytter for gaupa, men viktigst er rådyr i sør, og reinsdyr i nord. I tillegg kan gaupa drepe en del sauer, spesielt lam. 

 

HVOR BOR GAUPA?

Gaupa er et skogsdyr, som finnes over det meste av landet bortsett fra på Vestlandet. Gaupene har gjerne tilhold i bratte lier og ufremkommelige steder - men er også å finne ikke langt fra der vi bor. Et av gaupas viktigste byttedyr, nemlig rådyret, er nemlig å finne i kulturlandskapet. 

 

HVOR MANGE GAUPER HAR VI I NORGE?

Før gaupejakten i 2019 ble det beregnet at det fantes ca 323 gauper i Norge. Det ble registrert 55 kull med unger, eller ynglinger som det kalles. Målet for antall ynglinger er 65 i året. Det betyr at vi ikke nådde målet i 2019. 

 

Følg oss på sosiale medier:

Følg oss i sosiale medier:

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Kontakt oss

Fant du ikke det du lette etter? 

Da kan du kontakte oss på:

bjorn@rovviltsenteret.no

Eller på tlf: 41 31 27 24

© 2018 av Bjørn Henrik Stavdal Johansen. Created with Wix.com